Yaşamın her döneminde olduğu gibi sağlıklı beslenmenin yaz döneminde de oldukça önem taşıdığına dikkat çeken Genel Sekreter Uzm. Dr. Kerim Yeşildağ, sağlıklı bir yaz geçirmek için sıcak havalarda nasıl beslenilmesi gerektiğini anlattı. Sağlıklı beslenme konusunda sıvı alımının önemine dikkat çeken Kerim Yeşildağ, Yaşamın her döneminde yeterli sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin atılmasında, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, metabolizma dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde büyük önem taşımaktadır. Sıcak havalarda vücudun terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her gün en az 2-2.5 litre su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Yaz aylarında serinlemek için içilen çok soğuk ve buzlu içecekler, önemli bir sağlık sorunu olan mide kramplarına yol açabileceği için uzak durulmalıdır dedi.
 
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ TERCİH EDİLMELİ
 
Yaz sıcaklarında halsizlik ve yorgunluğu gidermek için protein açısından zengin beslenmenin en az sıvı alımı kadar önemli olduğunu ifade eden Yeşildağ, Et ve tavuk yerine süt ve süt ürünleri, ayran, yoğurt bol bol tüketilebilir. Kahvaltıda ve ara öğünlerde tüketebileceğiniz meyveli yoğurtlar, ana öğünlerde de hamur işi tatlıların yerini alabilir. Süt ürünlerine karşı tahammülsüzlük durumunda soda ya da maden suyu ile hazırlanacak ayran, sindirimi kolaylaştıracağı, şişkinlik ve hazımsızlık hissini azaltacağı için iyi bir alternatif oluşturabilir. Tatlı tercihinde doğal dondurmalar, kan şekerini ani yükseltmedikleri, iyi bir protein ve kalsiyum kaynağı oldukları için özellikle çocukların tüketmelerinde yarar vardır diye konuştu.
 
VÜCUT DİRENCİNİ ARTIRMAK İÇİN BOL BOL SEBZE VE MEYVE TÜKETİN
 
Vücut direncini arttırmak için mevsiminde taze meyve ve sebze tüketilmesi gerektiğini de kaydeden Yeşildağ, Günde 2-3 porsiyon sebze ve 4-5 porsiyon meyve tüketimi bağışıklık sistemimiz için gerekli olan vitamin ve minerelleri karşılamaya yetecektir. Özellikle yeşil renkli sebzeler folik asit, potasyum ve özellikle C vitamininden zengin olduğu için bol bol tercih edilmelidir. Tatlı tüketiminde hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlılar veya dondurma tüketmek daha doğru bir tercih olacaktır dedi.

 
 
 
 


Kaynak: DHA