TÜRKİYE EKONOMİSİ
TÜİK tarafından açıklanan verilere göre mevsim etkilerinden arındırılmış Sanayi Üretimi Mayıs ayında beklentilerin altında kaldı ve bir önceki aya göre %1,5 oranında azaldı. Öte yandan takvim etkilerinden arındırılmış endeks ise geçen yılın aynı ayına göre %3,5 oranında arttı. Bloomberg HT’nin anketinin katılımcıları endekslerde sırayla %0,2 azalma ve %5 artış bekliyordu.
Ekonomi Bakanlığı’nın üçüncü çeyrek Dış Ticaret Beklenti Anketi’ne göre, İhracat Beklenti Endeksi ikinci çeyreğe göre 1,5 puan artarak 126,5’e yükseldi. Son üç ayın sipariş düzeyi ve şu anda kayıtlı ihracat sipariş düzeylerindeki artış bunda etkili oldu. İthalat Beklenti Endeksi ise bir önceki çeyreğe göre 5,7 puan azalarak 106,3’e geriledi. Bunda gelecek üç ayın ve son üç ayın ithalat sipariş beklentilerinin düşmesi etkili oldu.
 
DÜNYA EKONOMİSİ
 
ABD’de Haziran ayında yeni yaratılan istihdam sayısı beklenenden daha fazla arttı. Ancak işsizlik oranı %4,3’ten %4,4’e çıktı. Öte yandan maaş artışlarının piyasaların beklentilerini karşılamadığı ifade edildi. FED yetkililerinden gelen açıklamaya göre bu durumun politikaları etkilemeyeceği belirtildi.
Avrupa Birliği ve Japonya resmi olarak serbest ticaret anlaşmasını gerçekleştirdi. AB ve Japonya’nın müzakerelerini 4 yıldır sürdürdüğü anlaşma kapsamında, karşılıklı olarak ticareti yapılan ürünlerin %95’i üzerindeki gümrük vergilerinin kaldırılması ve hassas sektörlerin gözetilmesi gibi amaçlar yer alıyor.
Almanya Merkezli Sentix araştırma şirketi Euro Bölgesi’nde Yatırımcı Güven Endeksi’nin hafif azalışla Temmuz ayında 28,3’e gerilediğini açıkladı. Yatırımcıların gelecek 6 aya ilişkin olan beklentilerini ölçen Beklentiler Endeksi de 21’den 19,8’e geriledi. Yapılan açıklamada beklentilerin dünyanın her yerinde durgunlaştığına dikkat çekildi.
Alman Haber Ajansı DPA’nın resmi kaynaklara dayandırdığı haberine göre G20 Zirvesi’nde bir araya gelen liderlerin adil olmayan ticaret uygulamaları dahilinde korumacılık ile mücadeleye devam edecekleri ancak ticarette yasal savunma araçlarının rolünü kabul ettikleri belirtildi.
Çin’de Üretici Fiyatları Endeksi Haziran ayında ikinci kez üst üste %5,5 oranında artarak beklentilere paralel olarak ülkede talebin hızını koruduğuna işaret etti.

 


Kaynak: Haber Merkezi