Merkezde yer alan 10 mahallenin tüm muhtarlarını ziyaret eden Ceylan, ziyaretleri sonrası yaptığı açıklamada, Suriyelilerin Biga'da sorun olma potansiyeline sahip olduklarını, EDS ve icra kağıtlarının rekor seviyede olduğunu ve derin yoksulluk yaşayan vatandaşların sayısının yüksek olduğunu açıkladı.
 
"DERİN YOKSULLUK YAŞAYAN VATANDAŞLARIMIZ VAR"
 
Biga'da derin yoksulluk yaşayan vatandaşlarla ilgili rakamlar paylaşan Çanakkale Milletvekili Ceylan; "Muhtarlarla yaptığımız şöyleşilerde tıpkı tüm Türkiye’de olduğu gibi Biga’da da ekonomik krizin ağır bir şekilde hissedildiğini gördük. Beceriksiz ekonomi yönetiminin daha da ağırlaştırdığı krizde mahallelerimizin tamamına yakınında derin yoksul diye tabir ettiğimiz günlük ekmek dahi alamayacak durumda insanlarımızın olduğunu maalesef üzülerek öğrendik. Şirintepe’de 100 civarında, Esentepe’de 20 civarında, Hamdibey Mahallemizde 200 civarında, Sakarya Mahallemizde 200 civarında, Roman vatandaşlarımızın ağırlıkta olduğu Turan mahallemizde 400 civarında diğer mahallelerimizle birlikte yaklaşık Biga’da 1.000 civarında kişinin derin yoksulluk şartlarında yaşadığını  üzülerek muhtarlarımızdan öğrendik. Bu çok acı verici bir durum. Bu insanlarımız en temel gıda maddelerine dahi ulaşmakta zorlanıyorlar. Devlet destekleri mevcut ancak maalesef yetersiz kalmakta. Toplamda Biga’da sosyal yardım alan vatandaşımızın sayısı ise 3.000 civarında. Yardımların gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmadığı konusunda ciddi endişeler bulunmakta. Yardımların dağıtımında partizanlık yapılabiliyor. Bir kısım yurttaşımız da maalesef ihtiyacı olmamasına rağmen evini başkasının üstüne yaparak bu yardımlardan faydalanıyormuş. Bu da sınırlı kaynakların gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını engelliyor. Muhtarlarımız kendileri tarafından ihtiyaç sahibi olarak gönderdikleri her vatandaşa kaymakamlığın destek olduğunu ifade ediyorlar. Ancak verilen destekler genelde bir seferlik olduğundan bir süre sonra yine aynı ihtiyaç sahibini karşılarında buluyorlar. Mahallelerde yapılacak yardımlarda ihtiyaç sahiplerinin tespitinde muhtarlarla birlikte hareket edilmesi gerekmekte. Partizanlık yapmadan gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşılmalıdır" ifadelerini kullandı.
 
"SURİYELİLER, BİGA'DA SORUN OLMA POTANSİYELİNE SAHİP"
 
Mahallelerin sorunlarından birinin Suriyeliler olduğunu söyleyen Ceylan, 4 mahallede yoğun şekilde Suriyeli nüfusu olduğu tespitinde bulundu. Ceylan açıklamasında; "Mahallelerimizin bir diğer sorunu da Suriyeliler. En fazla Hamdibey, Sakarya, Şirintepe ve Yeniceköy mahallelerimizde bulunmaktalar. Türkiye’nin diğer illerine göre Çanakkale daha az sığınmacı barındırması nedeniyle şanslı olsa da var olan Suriyelilerle ilgili sorunların da her geçen gün arttığı bir gerçek. Apartmanlarda kalabalık aileler şeklinde yaşayan Suriyeliler ülkemize ve Biga’ya uyum sağlamakta zorlanıyorlar. Çok çocuklu ve çok eşli aile yapılarıyla zaman zaman yerel halkla sorunlar yaşamaktalar. Kendilerine tanınan özel statü nedeniyle vatandaşlarımızla yaşadıkları adli olaylarda salıverilmekteler. Vatandaşımız ise kendisini anlatmakta zorlanmakta. Yine Suriyelilere tanınan diğer ayrıcalıklarda vatandaşlarımızı rahatsız etmekte. Karabiga ve Kemer’de sahillerde kalabalık gruplar halinde yer aldıkları zaman zaman vatandaşlarımızla tartışmalar yaşadıkları bize gelen bilgiler arasında. Çocukların da yine kalabalık gruplar halinde mahallelerde gezdikleri zaman zaman mahalle sakinleriyle sürtüşmeler yaşadıkları bizlere aktarıldı. Emniyet ve kaymakamlık bu konuda bilgi sahibi. Büyük çapta olayların yaşanmaması için gereken önlemler alınmalıdır" dedi.
 
"EDS VE İCRA KAĞITLARI REKOR SEVİYEDE"
 
EDS cezalarının ve icra kağıtlarının rekor düzeye çıktığını, üst üste 82 kez EDS cezası gelen vatandaş olduğunu söyleyen Ceylan; "Muhtarlarımızla yaptığımız görüşmelerde bir diğer önemli konu da artık kangrene dönen EDS cezaları meselesi. Üst üste 82 kez ceza yiyen bir vatandaşımızın varlığını hayretle öğrendik. Cezalar kendisine ulaşmadığı için en son 82. cezada bir yetkilinin kendisini aramasıyla cezalardan haberi olmuş. Vatandaşımızın yetkiliye cevabı beni aramak için 82. cezayı mı beklediniz şeklinde olmuş. Hız sınırının 55 olduğu güzergahlarda cezaların büyük bölümü 56 veya 57 hız ile yenmiş. Bu konuda vatandaş cezada indirim beklentisi içersinde. Bu cezaların vatandaşlara ulaşmayanları muhtarlıklara bırakılmakta. Artan ekonomik krizle birlikte icra ve mahkeme celpleri de iki üç kat artmış durumda. Vatandaşa ulaşılamayarak muhtarlığa bırakılan celp kağıtlarıyla birlikte muhtarlıklarımızda koli koli dolaplar dolusu vatandaşlara verilmesi gereken celp ve ceza bildirimleri bulunmakta. Bu durum muhtarlarımızın taşıyabileceği bir iş yükü değil maalesef. İktidarın beceriksiz yönetiminin cezasını maalesef halkımız her gün fakirleşerek ödemekte. Hayat pahalılığı altında ezilen yurttaşlarımız için çözüm bir an önce seçim ve iktidar değişikliğidir" şeklinde sözlerini tamamladı.
 
Mehmet özdeş
 


Kaynak: Biganın Sesi