Köşemizde bu hafta kelimelerden bahsedeceğiz.
Alfabetik sıraya göre ilk kelimemiz “Anlık”
ANLIK, sınır demek. Anlık boyunca…sınır boyunca demek istiyorsun yani. Zaman anlamı yok burada. Hani , bir anlık bir şey,cümlesindeki gibi bir anlam değil. Anlık. Sınır. Bir de şöyle bir bilgim var burada öğrendiğim; anlığa ağaç dikilmez. Dikilmişse o ağaç ortaktır. Şimdi bu bilgiyle ne yaparsanız yapın.
İkinci kelime “Çalmar”
Nedir ÇALMAR?
Üstü açık, etrafı çalılarla ve taşlarla çevrili ağıl demekmiş. “ Hayvanları çalmara kapattık.” diyoruz cümle içinde de kullanımına örnek vermem gerekirse. Ben bunu uydurma bir kelime sanmıştım başlarda. Hikaye uydurdum hatta kafamdan. Zengin birisi vardır belki köyde dedim. Onun bir sürü tarlası ,toprağı vardır. Aynı zamanda şehirde de marketi vardır. Çalışkan Markettir belki de ismi de. Köyde “Çalışkan Marketin yerleri buralar. Çalışkan Marketin yerleri buralar diye diye zamanla böyle söylemek uzun ve zor gelmiştir de kısaltmıştır çalmar şeklinde diye düşünmüştüm. . Sonra dil alışkanlığı diğer insanlar da yerleşim dışındaki hayvan otlatılan yerlere çalmar demiştir, falan. Neler neler. Halbuki ismi öyleymiş. Çalmar diye bir şey varmış.
GEGE
Çoban sopası demek. Bu çok yabancı bir kelime değil ama daha önce cümle içinde kullanabileceğim bir ortamım olmamıştı.
KAŞAK
Lamb school diyorlar. Kuzu okuluymuş. Kuzuların anneden ayrıldıktan sonra konakladıkları yer. Bizde de var kaşak. Sayanın yan tarafında bir bölme. Arasından kuzuların geçebileceği kadar boşluklar bıraktık. Akşam olunca çiçuv çiçuv diyerek onları kapıya yönlendiriyor Go.
PETMEZ
Sever misiniz petmez? Üzüm petmezi, keçiboynuzu petmezi, pancar petmezi. Benim favorim dut petmezi. Buralarda gördüğüm bir tür daha var, karpuz petmezi . Petmez tek olarak değil de taanla birlikte daha güzel olur bana kalsa.
SAYA; Biz koyunların evine saya diyoruz. Daha önce demiyordum, köye gidince demeye başladım. Daha önce koyun evine ne diyordum? Hiçbir şey. Böyle bir cümleye ihtiyacım olmamıştı daha önce.Bununla beraber daha başka cümleler de türettim :
“Hafta sonu sayayı temizleyeceğiz.”
“Sayanın ışığını açar mısın?
“ Koyunları sayaya kapadım.” Duyduğum ve kurduğum cümlelerden bazıları. Bir de şu var çok gülüyorum.
“Benim evler olmuş keçi sayası.” Yani çok kirlendi demek isteniyor.
Kaba dokunmuş dayanıklı bir çeşit kumaş diyen de var saya için. Bir tür elbise diyen de var. Ama ben , gebe koyunların 100.gününde yapılan kutlama anlamını da seviyorum ki biz hiç yapmadık. Ama yapılsa yapılabilir yani ne var?
ŞİŞEK
1 yaşından 2 yaşına kadar şişek. Duruma göre sonrası damızlık ya da ızgara, haşlama, şişleme diye devam ediyor. Ayy, ağzım sulandı.:)
TAAN
Tahin. Ekürisi de pekmez.
TOKLU
Bu da çok değişik bir kelime. Yavru doğunca kuzu. 6.aydan sonra 1 yaşına gelene kadar toklu.
YETİNCEK
Bu kelime de yüklem gibi sanki. Yetinmek fiilinden bahseder gibi ama değil. Dil öğretiminde kelime ezberlemek yerine cümlede geçtiği şekliyle öğrenmeye çalışın deriz. Şimdi bir cümle kurarsam daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum.
- Aman mari bu ne bu kadacık pek de yetincekmiş.
SÖZLÜK çalışmamız bu haftalık bu kadar. Bu kelimelerle ikişer cümle kurup pekiştirelim.
Herkese iyi haftalar dilerim.