Toprak Sevenler Kulübü

Toprak Sevenler Kulübü
 
Bir çiçek vardı; yaprakları yuvarlak,yapraklarının  kenarları  tırtıklı,bol yeşil yapraklı bir çiçek. Renkli kısmı da vardı sarı, pembe falan açıyor; ama ekseriyetle yeşil. Halk arasındaki adı bir sıfat tamlaması; Parlak … sıfatı ve yanına bir isim. Parlak sıfatının yanına gelecek bu ismi eşinin adı olarak seçen kadınlarımız muhtemelen bir fal tutuyordu bu çiçeği yetiştirdiklerinde. Örnekleyecek olursak ; eşinin adı Ahmet diyelim; çiçeğin ismi Parlak Ahmet. Eşinin adı Kemal diyelim; çiçeğin adı Parlak Kemal. Eşin adı neyse çiçeğin adı da parlak + “O isim” . Kadınların ismi yok mu? Yok. Bu kadınların ötelendiğinden falan değil kadın eşlerin erkeklere bir jesti olarak yaptıkları bilinçli bir durum.  Belki de bazen kızdıklarında çiçeğin suyunu vermeyerek hırslarını aldıkları bir şey. Feminizme gerek yok şimdi.
Bu çiçeklere iyi bakan, suyunu veren ,yaprakarının tozunu alan kadınlar çiçek canlandıkça aşka geliyordu muhtemelen:

  • Senin parlak coşmuş !
  • Keyifli maşallah!
Daha başka , Kılıç Çiçeği.
Bu çiçeğin de adının çağrıştırdığı savaşçılık özelliklerinin aksine o da halk arasında bir toteme , bir dilek tutma operasyonuna hizmet ediyor. Toprağa aşılanan küçük bir kılıç çiçeğiyle birlikte gizli bir dilek de toprağa bırakılıyor. “Çocuğum üniversiteyi kazansın. Çocuğum güzel bir iş bulsun. Çocuğum iyi bir evlilik yapsın…” Genellikle annelerin çocukları için somut faaliyetlerle halledilemezse diye soyut inançlarla destekledikleri bu işler filizle birlikte büyüyecek bir umudu temsil eder. Kılıç çiçeği tuttuysa bekle ki artık dileğin de tutsun. Yakındır tutması ;çünkü çiçek tuttu.
İşte, yeniden başlamanın en güzel hali tohum ekmek. Çıkmasını umut etmek. Büyümesini izlemek. Meyvesinden yapacaklarını hayal etmek. Güzel şeyler bunlar.
Toprak Sevenler Kulübü olarak bize iyi gelecek bir aya girdik. Mart boyunca, Nisan’a kadar devam eden süreçte tohumlar toprağa ulaşır. Tohum süresi kaçarsa başkaları sizin için tohum atmıştır, onların fidelerinden alırsınız. Umut ekmek hemen vazgeçilecek bir durum değil.
Ben sezonun ilk biber tohumlarını ektim. On çeşit biber tohumundan yirmi beşer adet. Bunlardan kimi çıkacak kimi çıkmayacak.
 Göreceğiz kimler bizimle kalacak.